Help jij jouw kind af van watervrees?

Een instinctieve angst om te verdrinken, angst voor het onbekende. Water kan heel overweldigend en beangstigend zijn. Watervrees kan ontstaan zijn door een negatieve (zwem) ervaring en kan ook onbedoeld geprojecteerd worden door de ouder op het kind.

Een eventuele angst voor water ervaart elk kind op een ander niveau wat recent of mogelijk iets langer geleden is ontstaan. Ik heb een aantal tips voor je om jouw kind watervrij te maken (en te houden!).

Begin met babyzwemmen
Begin vanaf 2 maanden oud met babyzwemmen. Babyzwemmen heeft een aantal voordelen. Jouw baby raakt gewend aan het water en water in het gezicht, het is zelfs mogelijk de baby kort onder water te laten zwemmen!

Maak plezier in het water
Laat jouw kind zien dat zwemmen leuk kan zijn en zeker niet eng, probeer de projectie van een eventuele angst  op het kind te voorkomen. Vaak voelt een kind zich meer op zijn gemak in het zwembad zodra hij thuis ook overtuigd is dat het veilig is om onder de douche te staan of lekker te badderen. Maak korte video’s van jouw kind in het water en kijk het samen terug en lees samen boekjes over zwemmen.

Stap voor stap watergewenning
Zorg voor positieve feedback indien jouw kindje incidenteel of uit zichzelf een stapje maakt naar dieper water of gaat spetteren met het water. Dit is een voorbeeld van een kleine simpele stap, reageer hierop positief  en benoem wat hij of zij doet. Het is belangrijk dat een kindje geen schaamtegevoel ontwikkeld waardoor hij een positief gevoel met zwemmen kan koppelen. Reageer met positiviteit, geduld en erken de angst.

Beste intentie niet genoeg
Het lukt maar niet om een bestaande angst te overwinnen, dan zijn alle beste intenties niet genoeg. Een angst wordt gevoed en vergroot. Onder leiding van een professional die de angst begrijpt, sensitief met het kind om gaat en de complexiteit doorgrond heeft een kind significant meer kans om een angst voor water te overwinnen.

Overlevingszwemmen
Ik adviseer zo vroeg als mogelijk te beginnen met zwemmen! Bij Geboren Zwemmers kan je al beginnen vanaf dat jouw kind 2 maanden oud is onder begeleiding van Hanneke Deen- van Tol, professional op het gebied van overlevingszwemmen met baby’s en kinderen vanaf het moment dat zij kunnen lopen.

Jouw baby start met de basis vaardigheden zodat als jouw baby per ongeluk in het water valt hij een grotere kans heeft op overleven. Tijdens het aanleren van overlevingsvaardigheden onder individuele begeleiding krijgen de kinderen stap voor stap meer zelfvertrouwen en voelen ze zich comfortabel in het water!

Geboren Zwemmers is een professionele zwemschool dat water veiligheid biedt voor baby’s, peuters en kleuters. Eigenaresse Hanneke Deen- van Tol begeleidt jou en jouw kind bij elke stap door het zwemprogramma overlevingszwemmen. Jouw kind veiliger rondom water omdat hij de zwem-drijf-zwem zwemvaardigheden aanleert die hij nodig heeft. Ons aansluitende zwemslagenprogramma biedt 4 verschillende niveau’s waarin ieder kind in zijn tempo ook deze vaardigheden eigen maakt.

Kijk naar de verschillende zwemprogramma’s voor baby’s, peuters en kleuters en volg ons op Facebook en Youtube!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s